Danie kuchni włoskiej – prostota oraz przyjemność z jedzenia

Dla hobbystów kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, kapitalną propozycją jest kuchnia italiano, a wobec tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich potraw na całym świecie, a dania którymi się szczycą, stały się kompatybilnymi gośćmi na stołach w mieszkaniach wielu ludzi, także Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z najbardziej popularnych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z ogromnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej również przypraw, ale oraz parmezanu – sera, który miłują wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej renomy kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do których przynależą między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz oczywiście rozmaryn. Oprócz tego, Włosi ubóstwiają również pomidory, oliwki, czosnek oraz oczywiście cebulę.

Restaurants near Main Market Square

Złączenie właściwych składników z trafnymi przyprawami daje niesamowite wrażenia oraz sprawia, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest branżą kuchni włoskiej oraz co wyróżnia ja z innych? Największym walorem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz schematycznych znanych nam dań takich, jak makaron lub pizza, kuchnia włoska proponuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To oczywiście w owocach morza oraz daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.

Dodaj komentarz